Včera jsem se zamýšlela nad tím, jestli opravdu víme, co jíme. “Jezme jídlo, nikoliv chemii.”, bylo napsáno v chytré knize, kterou jsem právě četla. “Chemií” jsou zde myšleny uměle vytvořené látky člověkem, které jsou následně používány k úpravě potravin.
Uvědomila jsem si, že jediné potraviny, o jejichž původu, pěstování, zpracování a cestě z pole až ke mně na stůl vím opravdu všechno (mohla bych o tom mluvit nejméně 8 hodin), je nápoj z mladého ječmene Green Ways a sladkovodní řasa chlorella pyrenoidosa dovážená stejnou společností.
Ani o pivu pivovaru Clock, které se vaří v Potštejně, kde bydlím, nevím zdaleka všechno, přestože sládka potkávám na ulici a o kvalitě jím vařeného piva nepochybuji (je to důvěryhodný mladý muž, který svému řemeslu rozumí, opravdu ho miluje a výsledkem jsou četné ceny, které jeho pivo každoročně sklízí). Je výborné.
A totéž platí o naší těžce vypěstované mrkvi a ředkvičkách, protože vůbec nevím, jaké látky mi dotekly z nedalekého pole na naší zahrádku. Kolem se hojně pěstují různé plodiny od kukuřice přes řepku až po oves a žito a opravdu dost se pole hnojí a stříkají a práškují a já nevím, jakými ještě způsoby se do země cpou různé látky, které danou plodinu sice chrání před různými škůdci, ale zároveň po pozření těchto plodin nám ničí naše zdraví.
Je zajímavé, že mnoho mých zákazníků a potenciálních zákazníků mi říká, že jim ječmen nebo chlorellu nedoporučil jejich ošetřující lékař nebo léčitel, ke kterému se svými zdravotními obtížemi chodí. Vnímám, že to je pouze z toho důvodu, že daná osoba nemá s těmito potravinami buď vůbec žádnou zkušenost (a to si přece nemůže dovolit ze své pozice přiznat) nebo má vzdáleně zkušenost se zelenými potravinami, jejichž kvalita je pochybná, a které tudíž nemůžou plnit v těle svou roli a jsou tak jen další zátěží pro nemocný organismus (kvalitě se budu věnovat v jiném článku, protože s kvalitou je to u zelených potravin stejné jako u čehokoliv jiného – koupíte buď kvalitní jogurt nebo špatný jogurt, existuje uzenina “gothaj” a také uzenina “prosciutto”… vnímáte rozdíl?)
Ale kladete si někdy otázku, proč vám lékař (nebo léčitel) nezakázal jíst přesolené salámy? Nebo výrobky z bílé mouky, různé polotovary, rafinovaný cukr, jogurty, které mnohdy s jogurtem nemají mnoho společného? Nebo rajčata ze skleníků v západní Evropě, která jsou pěstována na hydroponii s chemickým koktejlem?
Já vím, že ječmen a chlorella mně a mojí rodině úplně změnily pohled na zdraví a fakticky nám změnily zdravotní stav tak, že nikdo z nás nemusí užívat žádné léky, které jsme desítky let užívali. A jsou to jediné potraviny, které jsou v naší domácnosti, u nichž 100% vím, že našemu tělu dělají opravdu dobře, jsou čerstvé, čisté, jak se pěstují a jací lidé za nimi stojí a jsou za jejich kvalitu zodpovědní.
Víte opravdu, co jíte a kdo Vám ručí za kvalitu toho, co jíte?
Nejnovější komentáře